Afleveringen

De Melkstaking

De Melkstaking zorgt in Friesland voor een keerpunt in de oorlog. Arbeiders leggen op 30 april 1943 het werk massaal neer. Boeren laten hun melk in de sloot stromen.
De bezetter reageert furieus en grijpt met harde hand in. Maar de toenemende repressie zorgt er ook voor dat het Friese verzet steeds meer steun krijgt.

Lees meer...

Oorlog boven Friesland

In de oorlogsjaren is er relatief weinig gevochten op Fries grondgebied. Maar in het Friese luchtruim vonden er bijna dagelijks beschietingen plaats tussen Duitse en geallieerde vliegtuigen. Vierhonderd geallieerde vliegtuigen werden in de vijf oorlogsjaren uit de lucht geschoten. Op begraafplaatsen in de hele provincie kregen 535 geallieerde vliegeniers hun laatste rustplaats.

Lees meer...

Dwangarbeid

Geen recht meer op voedsel en kleding. Dat overkwam de Friese mannen die de Arbeidseinzats probeerden te ontduiken. Tienduizend Friezen werden als dwangarbeider gedwongen te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Hun terugkeer verliep echter niet altijd vlekkeloos.

Lees meer...

Friesland als veilige haven

Naast de eigen bevolking van 430.000 zielen heeft Friesland in het laatste half jaar van de oorlog naar schatting 80.000 extra kostgangers. Oorlogsgeweld en honger zorgen voor een steeds grotere vluchtelingenstroom uit het westen en het zuiden van het land. Iedereen wordt verplicht vluchtelingen op te vangen, anders lopen ze het risico uit huis te worden gezet.

Lees meer...

Kinderen van de bevrijding

Een Friese moeder en een Canadese vader. De bevrijdingsfeesten in Sneek duren een half jaar. In die periode bloeien er vele liefdes op tussen Friese meisjes en Canadese soldaten. Dat zorgt in 1946 in de Waterpoortstad voor een geboortegolf van bevrijdingskinderen. Ook nu ze bijna zeventig jaar zijn, dragen deze kinderen de gevolgen van die periode nog altijd met zich mee.

Lees meer...