Kinderen van de bevrijding

Aflevering 5

Uitzending: NPO 2 op zaterdag 9 mei (15.30 uur) en zondag 10 mei (om 12.25 uur)
Omrop Fryslân regio tv op zondag 10 mei op alle uren vanaf 17.10 uur (na Hjoed)

 


De documentaire Kinderen van de bevrijding schetst een beeld van de bevrijdingsroes die in Friesland uitbreekt nadat de Duitse bezetter op 15 april 1945 voorgoed wordt verdreven. Overal gaat de vlag uit en wordt er feest gevierd. In Sneek duurt dat bijna een half jaar. De Canadese soldaten die de Waterpoortstad hebben bevrijd moeten namelijk gedwongen tot november blijven. Er zijn vele maanden nodig om de geallieerde troepenmacht overzee te krijgen. De Amerikanen en Engelsen vertrekken als eersten.

Veel soldaten worden in klein behuisde maar grote gezinnen ondergebracht. In deze periode bloeien er vele liefdes op tussen Canadese soldaten en Friese meisjes.
In het jaar na de bevrijding zorgt het lange verblijf van de Canadezen voor een geboortegolf in de stad Sneek. De kinderen worden veelal niet hartelijk verwelkomd. De vaders zijn alweer naar huis, terug bij het eigen gezin. De jonge moeders staan er veelal alleen voor. De documentaire Kinderen van de bevrijding vertelt het verhaal van de bevrijdingsroes in Sneek die een half jaar duurde, van de feesten die werden georganiseerd, van de liefdes die opbloeiden tussen Canadese soldaten en Friese meisjes.
Ook de gevolgen die deze periode voor de levens van jonge vrouwen en hun kinderen hebben gehad komen aan bod.

 

 Meer over 'Kinderen van de bevrijding'

- De lang verwachte bevrijding
- De geallieerde opmars
- De rol van het verzet
- Laatste oorlogshandelingen
- Trees vrijt met een Canadees
- Ongehuwd moederschap
- Weerstand tegen de bevrijders
- Bronnen