De serie

Voor veel mensen, die in vrede zijn opgegroeid, is het moeilijk voor te stellen wat deze periode teweeg heeft gebracht. In het ergste geval waren dat verlies van een naaste, onderdrukking en honger. Bijna iedereen heeft momenten gekend van angst en wantrouwen en voor moeilijke – soms onmogelijke - keuzes gestaan.

Niet alle mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt vertellen daar graag over. Maar wanneer ze dat wel doen, hangen we aan hun lippen en luisteren we aandachtig naar wat ze te vertellen hebben. De generatie die nog over de oorlog kan vertellen, wordt echter steeds kleiner.

Met de historische documentaireserie Fryslan 4045 | Wat de oarloch mei ús die willen Tresoar, Omrop Fryslân en het Fries Film Archief verhalen uit die tijd vertellen, verhalen die niet of nauwelijks bij het grote publiek bekend zijn. Samen zullen ze een beeld geven van de oorlogsjaren in Friesland. De serie wordt vanaf 11 april wekelijks uitgezonden bij Omrop Fryslân tv en op NPO 2. Daarnaast is er vanaf januari ruimschoots aandacht voor Fryslân 4045 | Wat de oarloch mei ús die bij Omrop Fryslân radio en op deze website.

Voor dit project zijn we op zoek naar persoonlijke en bijzondere verhalen maar ook foto's en filmmateriaal.

Wilt u uw oorlogservaringen of uniek materiaal met ons delen, dan kunt u contact opnemen met Tresoar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 058-7890789.

Afleveringen

- De melkstaking
- Oorlog boven Friesland
- Dwangarbeid
- Friesland als veilige haven
- Kinderen van de bevrijding